26-09-07

15 nieuwe erkenningen

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois erkent 15 nieuwe lokale radio's. Zij stelden zich kandidaat voor 16 vrije frequenties, verspreid over heel Vlaanderen. De interesse voor deze frequenties bleek groot: in totaal dienden 72 kandidaten een dossier in. Na het ontvankelijkheidsonderzoek en een grondige vergelijkende procedure, kregen 15 radioverenigingen vandaag het goede nieuws: met deze erkenning op zak kunnen ze meteen een zendvergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media.

De vorige grote erkenningsronde dateert van 2003-2004. Toen konden 293 lokale radio-omroepen in heel Vlaanderen aan de slag met een erkenning en zendvergunning. Van de 293 erkende radio's uit 2004 zijn er vandaag in Vlaanderen nog 278 in de Vlaamse ether. Eén beschikbare frequentie werd nooit toegewezen. Eén erkenning werd vernietigd door de Raad van State en veertien andere werden later ingetrokken door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). In de meeste gevallen gebeurde dit omdat de betrokken radio's nooit begonnen zijn met uitzenden.

Minister Bourgeois startte dit voorjaar een nieuwe ‘mini'-erkenningsronde voor de 16 vrijgekomen radiofrequenties: drie in de provincie Antwerpen, twee in Limburg, twee in Vlaams-Brabant, vier in West-Vlaanderen en vijf in Oost-Vlaanderen.

“De vraag naar ruimte in de ether is in Vlaanderen heel groot, dat blijkt uit het grote aantal kandidaten voor de vrije frequenties,” aldus minister Bourgeois. “Ik wil het beschikbare spectrum dan ook optimaal benutten. Wachten tot een volgende grote erkenningsronde was geen optie. Als alles goed gaat, kunnen nog dit jaar de nieuwe lokale radio-initiatieven van start”. De nieuwe erkenningen gelden net als bij de vorige erkenningsronde voor negen jaar.

Na Bourgeois' oproep dienden 72 kandidaten tijdig een dossier in bij de Vlaamse Regulator voor de Media. De dossiers werden onderzocht op hun conformiteit en ontvankelijkheid. Daarna controleerden twee evaluatoren ze los van elkaar op de decretaal bepaalde erkenningsvoorwaarden. Voor de frequentie in Arendonk bleek geen kandidaat in aanmerking te komen. Na deze toetsen bleven nog 54 kandidaten over. Per frequentie werden de kandidaten vergeleken op basis van de concrete invulling van de informatie over het eigen verzorgingsgebied in het programma-aanbod en de aantoonbare en beschreven band met de lokale gemeenschap.

Bij zijn finale beslissing volgde minister Bourgeois voor elke frequentie het voorstel van de administratie Media. In onderstaande tabel vindt u de nieuwe erkende radio-omroepen. Met deze erkenning kunnen ze een zendvergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media.

Provincie

Lokaliteit

Frequentie

(MHz)

Erkende radio-omroep

Antwerpen

Antwerpen

107,3

VZW Antwerpse Havenradio

Arendonk

106,8

Geen kandidaat komt in aanmerking

Hoogstraten

105,8

VZW H Radio

Limburg

Hasselt

104,7

VZW Helemaal Hasselt

Tongeren

106,6

VZW Radio Tongeren Lokaal

Vlaams-Brabant en Brussel

Galmaarden

103,9

VZW Pajotse Regio Info

Glabbeek

106,6

VZW Happy

West-Vlaanderen

De Haan

105,6

VZW Kustradio De Haan

Hooglede

96,2

VZW Vrije Radio Omroep

Nieuwpoort

107,2

VZW Nieuws voor de Kust FM

Oostkamp

105,7

VZW Oostkamp FM

Oost-Vlaanderen

Aalter

105,0

VZW Alter-Natief

Aalter

107,8

VZW Club FM

Gent

105,7

VZW Nieuwsradio Gent FM

Hamme

105,2

VZW Forrest FM

Sint-Niklaas

106,8

VZW 77

16:01 Gepost door Diederik in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

H radio En wat zijn de plannen van H-radio?

Gepost door: Fluppe | 26-09-07

Voorlopig zitten we nog aan de champagne :-)

Gepost door: Diederik | 27-09-07

smakelijk :)
Komt maar een glas brengen :p

Gepost door: Fluppe | 27-09-07

De commentaren zijn gesloten.