11-10-07

Aanhoudende frequentieoorlog in Brussel stoort ook VRT, aldus De Morgen.

'De storingen van de VRT-radio in Brussel zullen nooit ophouden zolang de gemeenschappen bevoegd blijven voor de radiofrequenties.' Dat zegt het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunictatie (BIPT), de federale instelling die etherdisputen bestrijdt.

Over een klein jaar moet het afgelopen zijn met de etheroorlog tussen Franstalige en Vlaamse zenders in Brussel en langs de taalgrens. Dan zou de langverwachte etherpolitie volledig operationeel moeten zijn. Het BIPT gelooft daar niet veel van.

Luisteren naar de radio in Brussel, het blijft een hachelijke onderneming. Wie met een klassiek radiotoestelletje probeert af te stemmen op Radio 1, krijgt er sinds enkele maanden ongevraagd de Turkse Slow FM-zender bij. Het is niet de eerste keer dat de frequentie van de openbare zender wordt verstoord. Ondanks de nabijheid van de VRT-studio's is er al jaren een slechte ontvangst voor het VRT-signaal in de hoofdstad.

"Arabische zenders storen de frequentie van Radio 1. We hebben daarover al talloze klachten ingediend bij het BIPT, maar hebben het gevoel dat we tegen een muur klagen", zegt VRT-woordvoerster Diane Waumans.

Bij het BIPT worden de etherproblemen in Brussel erkend. In de hoofdstad zijn er veel te veel zenders en te veel zenders hebben een veel te zwaar vermogen. Vooral de Franstalige zenders laten zich opvallen. "Het gros van de storingen wordt veroorzaakt door Franstalige zenders", zegt Callens.

Illegaal

Het BIPT slaagt er niet in om die klachten fatsoenlijk aan te pakken. Dat komt vooral door problemen langs Franstalige kant. De Franse Gemeenschap is er tot dusver niet in geslaagd om een frequentieplan voor de Franstalige zenders op te stellen. Technische gegevens van de zender (zendgebied, bereik, vermogen, hoogte van antenne) zijn daardoor niet voorhanden.

"Omdat we die gegevens niet hebben, kunnen we geen controle uitvoeren en het gros van de stoorzenders zit aan Franstalige kant", zegt Callens. "Eigenlijk zijn al die Franstalige radiozenders illegaal."
De Franse Gemeenschap geeft toe dat er illegale radiozenders in Brussel opereren. Nieuwe zenders maken gebruik van het juridische vacuüm om zich een frequentie op de FM-band toe te eigenen. De Franse Gemeenschap belooft intussen beterschap. Minister Fadila Laanan (PS), bevoegd voor Audiovisuele Media, hoopt nog voor het einde van het jaar rond te zijn met een nieuw frequentieplan. Tegen midden volgend jaar moeten alle aanvragen rond zijn en vergunningen toegekend.

"Er zullen langs Franstalige kant een pak zenders sneuvelen. Sommige zenders riskeren niet erkend te worden", belooft haar woordvoerder Pascal Sac. Eveneens belangrijk. "Tegen midden volgend jaar zou ook de lang beloofde etherpolitie met haar werkzaamheden moeten starten. De Franse en Vlaamse Gemeenschap hebben daarover afspraken gemaakt", verzekert Sac.
Maar bij het BIPT, die de taak van etherpolitie op zich neemt, twijfelt men eraan of ze die politietaak behoorlijk zullen kunnen invullen. "Eerst zullen de Franse en Vlaamse Gemeenschap hun frequentieplannen op elkaar moeten afstemmen", zegt Frédéric Goffeaux, ingenieur-raadgever bij het BIPT.

Geen nieuwe investering

Zo ver zijn beide gemeenschappen allesbehalve. Er lopen nog altijd Franstalige procedures tegen het Vlaamse frequentieplan van minister Geert Bourgeois (N-VA). En voor een aantal betwiste frequenties wordt nog steeds gezocht naar een oplossing.

"De problemen in de ether zijn begonnen toen de bevoegdheden werden geregionaliseerd. Zolang er niet één dienst verantwoordelijk is voor het toekennen van frequenties en de erkenning van zenders komt er nooit een oplossing voor de problemen van de VRT in Brussel", waarschuwt Callens.

Moet de VRT dan maar investeren in een nieuwe zendmast om de Franstalige zenders in de hoofdstad weg te blazen? "Neen. Dat is de omgekeerde wereld", zegt VRT-woordvoerster Diane Waumans. "We gaan dit niet oplossen door meer te investeren. Het BIPT moet zorgen dat onze frequentie wordt vrijgemaakt en de regels worden geëerbiedigd." (Johan Corthouts)

10:36 Gepost door Diederik in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.